Europese rijtijdenwet

Home » Kennisbank » Europese rijtijdenwet

Signaleren met PayHours: essentieel voor efficiënt urenbeheer in de transportsector

Als chauffeur van een vrachtwagen of touringcarbus is het essentieel om op de hoogte te zijn van de Europese rijtijdenwet. Deze wet regelt de rijtijden en rusttijden van chauffeurs, zodat ze veilig en efficiënt kunnen werken. PayHours helpt bedrijven om eenvoudig aan deze regelgeving te voldoen. Laten we samen kijken naar de belangrijkste aspecten van de Europese rijtijdenwet uit en hoe PayHours je hierbij kan ondersteunen.

Wat is de Europese rijtijdenwet?

De Europese rijtijdenwet is ontworpen om de veiligheid op de weg te vergroten en de gezondheid van chauffeurs te beschermen. De wet stelt strikte regels voor de maximale rijtijden, verplichte pauzes en rusttijden. Zo wordt voorkomen dat chauffeurs oververmoeid raken, wat de kans op ongevallen vermindert.

 • Maximale rijtijden
  De rijtijdenwet bepaalt dat chauffeurs maximaal twee keer per week 10 uur per dag mogen rijden. Op andere dagen is de maximale rijtijd 9 uur per dag. Daarnaast mag je per week niet meer dan 56 uur rijden en over een periode van twee weken maximaal 90 uur. Dit betekent dat de wet niet alleen je dagelijkse rijtijden reguleert, maar ook je wekelijkse en tweewekelijkse rijtijden.

 

 • Ononderbroken rijtijden
  Niet alleen de totale rijtijd is gereguleerd, maar ook de ononderbroken rijtijd. Je mag maximaal 4,5 uur aaneengesloten rijden. Na deze periode moet je een pauze van minstens 45 minuten nemen. Deze pauze kun je splitsen in een pauze van 15 minuten en een van 30 minuten binnen dezelfde rijperiode. Voor dubbel bemande voertuigen gelden iets soepelere regels, zolang de chauffeur die pauze neemt niet helpt bij de navigatie of andere taken.

 

 • Verplichte pauzes en rusttijden
  Naast rijtijden zijn ook je rusttijden strikt gereguleerd. Na een maximale rijtijd van 4,5 uur moet je een pauze van 45 minuten nemen. Als je tussen de 6 en 9 uur werkt, moet je minstens 30 minuten pauze nemen. Werk je langer dan 9 uur, dan is een pauze van minimaal 45 minuten verplicht. Ook deze pauzes mag je opsplitsen in blokken van 15 minuten.

 

 • Dagelijkse rusttijd
  De dagelijkse rusttijd moet minimaal 11 uur aaneengesloten zijn. Deze rustperiode kun je tot drie keer per week verkorten tot 9 uur, zonder dat je deze later hoeft in te halen. Alternatief kun je de rusttijd opsplitsen in een eerste deel van minimaal 3 uur en een tweede deel van minimaal 9 uur.

 

 • Wekelijkse rusttijden
  De Europese rijtijdenwet schrijft ook wekelijkse rusttijden voor. Deze rustperiode moet minimaal 45 uur aaneengesloten zijn. Bij internationaal vervoer mag je deze wekelijkse rusttijd twee keer binnen vier weken verkorten tot minimaal 24 uur, mits deze verkorting wordt gecompenseerd door een verlengde rustperiode.

 • Het belang van naleving
  Het naleven van de Europese rijtijdenwet is niet alleen belangrijk voor je veiligheid en gezondheid, maar ook voor de naleving van de wet- en regelgeving. Overtredingen kunnen leiden tot hoge boetes en juridische problemen voor zowel de chauffeur als het transportbedrijf.

Meer informatie lees je op rijksoverheid.nl

PayHours loont altijd.

R

Efficiënt van bruto naar netto te verlonen uren en CAO vergoedingen

R

Op basis van TLN CAO en andere CAO's (ook buitenlandse)

R

Ook bedrijfsspecifieke regelingen en normeringen

R

Optioneel: ook geïntegreerde loonstrook berekeningen via de eigen PayRoll software

R

PayHours biedt beduidend meer dan alle andere vergelijkbare oplossingen

PayHours is de onbetwiste (onafhankelijke) marktleider

PayHours: jouw partner voor naleving van de rijtijdenwet

YourSoft heeft met PayHours een oplossing ontwikkeld die het naleven van de Europese rijtijdenwet eenvoudig maakt. PayHours automatiseert de registratie van rij- en rusttijden, waardoor je altijd voldoet aan de wettelijke eisen. De software houdt rekening met alle regels en zorgt voor nauwkeurige berekeningen en signaleringen.

Voordelen van PayHours

 1. Automatische naleving van regelgeving: PayHours past automatisch de juiste regels toe, zodat je altijd compliant bent met de Europese rijtijdenwet.
 2. Signaleringen: De software geeft meldingen voor opvallende uren. Bijvoorbeeld wanneer verplichte pauzes en rusttijden niet zijn gehaald of lijken te zijn overschreden. Deze kunnen door de chauffeur ter plekke ingevuld worden (zoals wachten voor laden), maar als dit niet zo is kan dit nog worden gedaan in PayHours. 
 3. Gebruiksvriendelijke interface: PayHours biedt een overzichtelijk dashboard met alle belangrijke informatie op één plek.
 4. Minder administratieve lasten: Door de automatisering van tijdsregistratie en naleving van regels, kun je je focussen op je kernactiviteiten.
 5. Betere planning: Met PayHours kun je eenvoudig de rijtijden en rusttijden inzien van chauffeurs, zodat je voor de volgende planning beter gebruik maakt van de beschikbare tijd.

Een voorbeeld

Stel je voor dat 100 chauffeurs lange internationale ritten maken en de boordcomputers registreren alle uren. Bij terugkomst controleer je makkelijker de uren, door het handige ritcontrole scherm van PayHours. Dit werkt op basis van management by exception; wat valt op bij het controleren op naleving van de rijtijdenwet? Met PayHours worden de geregistreerde uren automatisch vertaald naar te verlonen uren, waarbij de software rekening houdt met de Europese rijtijdenwet, CAO-regels en specifieke bedrijfsnormen. Hierdoor weet je zeker dat je altijd aan de regelgeving voldoet en dat je loonberekeningen kloppen.

De Europese rijtijdenwet is essentieel voor de veiligheid en gezondheid van chauffeurs. Met de juiste tools kun je eenvoudig voldoen aan deze complexe regelgeving. 

Waarom kiezen voor PayHours?

Met PayHours ben je niet alleen verzekerd van een systeem waarin je makkelijk de uren inlaadt en controleert, maar ook krachtige tools biedt voor het signaleren van belangrijke zaken die directe aandacht vereisen. Dit maakt het systeem niet alleen een tool voor naleving van regelgeving, maar ook een strategische partner in bedrijfsefficiëntie.

Geïnteresseerd?

Ben je klaar om de controle over je transporturen naar een hoger niveau te tillen? Vraag een demo aan of neem contact op om meer te leren over hoe PayHours je kan helpen met efficiënte urencontrole en geavanceerde signaleringen. Verzeker jezelf vandaag nog van een gestroomlijnde, transparante en conform de regelgeving werkende transportonderneming met PayHours.

Meer informatie of een vrijblijvende demo?

Bel naar +31 (0)78 6 202 804 of stuur een e-mail naar sales@yoursoft.nl

Onze klanten waarderen ons met een 8,8 gemiddeld

Transportbedrijf te Lochem: "De support en help-desk waarderen wij met het cijfer 9, wij worden altijd correct en goed te woord gestaan. We zijn dus tevreden en jullie consultants zijn toppers”

Korte vraag?

Korte vraag?