TLN CAO

jul 30, 2024 | Kennisbank

TLN CAO uitlegd.

De TLN CAO (Transport en Logistiek Nederland Collectieve Arbeidsovereenkomst) is essentieel voor iedereen in de transport- en logistieksector. Deze CAO bevat afspraken over salarissen, werktijden, verlof en andere arbeidsvoorwaarden. Het heeft invloed op zowel de bedrijfsvoering met betrekking tot de belasting als ook op de werkdag en salarisstrook van een chauffeur.

Per 1 januari 2024 gelden de nieuwe loontabellen, jeugdlonen, verblijfskostenvergoedingen en premies voor sociale verzekeringen. Het is belangrijk dat bedrijven deze regels volgen om alles goed te kunnen uitbetalen aan werknemers. De Belastingdienst heeft formeel bevestigd dat de onbelaste cao vergoedingen ten aanzien van de verblijfkosten en het overstaan volledig als gericht vrijgesteld onder de werkkostenregeling kunnen worden aangemerkt, geldig tot en met 31 december 2025.

Het doel van de TLN CAO is om duidelijke afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden, zodat er een eerlijke en transparante basis is voor zowel werknemers als werkgevers in de sector. 

Hier zijn enkele belangrijke onderdelen van de TLN CAO:

1. Loon en salaris: De TLN CAO regelt de lonen voor werknemers in de transport- en logistieke sector. Dit omvat basislonen, loonsverhogingen, en toeslagen voor overwerk, nachtwerk en weekenddiensten. De loontabellen worden regelmatig aangepast om mee te gaan met de economische situatie en de kosten van levensonderhoud. Werkgevers zijn overigens verplicht om bij elke loonbetaling een specificatie te verstrekken met gedetailleerde informatie

2. Arbeidsduur en roosters: De CAO bepaalt ook hoe lang je mag werken, wanneer je pauzes moet nemen en hoeveel rust je nodig hebt. Dit is vooral belangrijk voor chauffeurs, zodat ze zich aan de regels houden en er veiligheid op de weg is.

3. Vergoeding van verblijfskosten: Werknemers die voor hun werk moeten overnachten of veel onderweg zijn, kunnen een vergoeding krijgen voor verblijfskosten. Deze vergoeding helpt om de extra kosten die ze maken te dekken.

Uitdagingen in urenregistratie in transport en logistiek.

Het bijhouden van de werktijd van vrachtwagenchauffeurs is een ingewikkeld maar belangrijk proces. Chauffeurs moeten hun rijtijd, pauzes en rusttijden nauwkeurig bijhouden volgens de TLN CAO. Dit is noodzakelijk om aan de strenge regels te voldoen en de veiligheid op de weg te waarborgen. Maar waarom is dit zo’n uitdaging en hoe kunnen bedrijven dit beter aanpakken?

Laten we kijken naar de belangrijkste uitdagingen in urenregistratie in de transport en logistiek:

Strenge regels

Chauffeurs moeten voldoen aan strenge rij- en rusttijdenregels. Deze regels veranderen regelmatig, waardoor het soms lastig is om altijd te voldoen.

Routeplanning

Het plannen van routes is ingewikkeld en moet rekening houden met veel factoren. Dit maakt het moeilijk om rij- en rusttijden nauwkeurig bij te houden.

Tijdregistratie

Veel bedrijven hebben verouderde systemen voor tijdregistratie. Dit leidt tot onhandigheid en meerdere fouten bij het vastleggen van werkuren.

Werkomstandigheden

Chauffeurs werken vaak onder wisselende en onvoorspelbare omstandigheden. Dit maakt het lastig om hun werkuren nauwkeurig vast te leggen.

De kracht van PayHours 2.0.

Het verwerken van de gemaakte uren in de transport- en logistieksector kan een uitdaging zijn door de strenge regels en veiligheidsvoorschriften. Dit is waar PayHours 2.0 om de hoek komt kijken.

Deze bedrijfssoftware is een geavanceerd, gebruiksvriendelijk systeem dat speciaal is ontworpen om het salaris voorloop traject in de transport- en logistieksector te vereenvoudigen. Het systeem integreert o.a. TLN CAO regels en bedrijfsspecifieke regels, waardoor bedrijven tijd en geld besparen en altijd voldoen aan de wettelijke eisen.

 Voordelen van PayHours 2.0:

  1. Tijd- en kostenbesparing: Minder tijd kwijt aan administratie.
  2. Automatisering: Nauwkeurige berekeningen volgens de TLN CAO.
  3. Flexibiliteit: Ondersteuning van bedrijfsspecifieke afspraken.
  4. Gebruiksvriendelijk: Eenvoudige urenverantwoording.
  5. Naleving: Volledige CAO-naleving voor transport en logistiek.

Met PayHours 2.0 kunnen bedrijven de complexe TLN CAO regels eenvoudig toepassen op de gereden uren. De software biedt signaleringen op basis van management by exception, zodat je direct bij het inloggen op je dashboard belangrijke meldingen ziet, zoals een verlopen rijbewijs of nog niet goedgekeurde uren. Dit helpt bedrijven om tijdig en correct te reageren op cruciale aandachtspunten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat PayHours 2.0 zich richt op het salarisvoorloop traject en niet op de volledige salarisadministratie. Voor de uiteindelijke verwerking van de salarisadministratie gebruik je PayRoll NG van YourSoft. Dit zorgt ervoor dat bedrijven zowel nauwkeurige urenregistratie als een efficiënte salarisverwerking kunnen realiseren.

PayHours 2.0 biedt een oplossing voor de urenverwerking in de transport- en logistieksector. Door de integratie van TLN CAO-regels en automatische gegevensverzameling, kunnen bedrijven eenvoudig voldoen aan de wettelijke eisen en tegelijkertijd tijd en geld besparen. Maak het leven van chauffeurs en managers makkelijker met PayHours 2.0.

    Korte vraag?

    Vraag een demo aan.

    We leggen graag uit hoe YourSoft jouw bedrijf verder kan helpen in een vrijblijvende demo van pakweg 60 minuten. Vragen? Geen probleem.