urenverantwoording

Urenverantwoording

okt 7, 2024 | HR, Kennisbank

Urenverantwoording in de transport sector.

Urenverantwoording is een essentieel proces voor bedrijven, vooral in sectoren zoals transport en logistiek, waar de correcte registratie en verwerking van gewerkte uren niet alleen bepalend is voor een nauwkeurige salarisuitbetaling, maar ook voor naleving van arbeidswetgeving en CAO-regels. PayHours is dé salaris voorloop software die een uitgebreide oplossing biedt voor urenverantwoording en verwerking, met de nadruk op nauwkeurigheid, flexibiliteit, en schaalbaarheid.

Wat is urenverantwoording?

Urenverantwoording houdt in dat de gewerkte uren van medewerkers geregistreerd, gecontroleerd, en uiteindelijk verwerkt worden, zodat deze correct kunnen worden verrekend in salarisadministratie, kostenallocatie en compliance met bedrijfsregels en wetgeving. Dit proces is cruciaal voor de transparantie tussen werkgevers en werknemers, vooral wanneer de arbeidsomstandigheden en roosters complex zijn, zoals in de transportsector met wisselende werktijden, nachtwerk, of internationale ritten.

transportbedrijven arbeidstijdenwet rij en rusttijden tabel transport bedrijven<br />
rij en rusttijden rij en rusttijden vrachtwagen<br />
yoursoft bedrijfssoftware

Uitdagingen bij urenverantwoording in de transportsector.

De transport- en logistieksector kent specifieke uitdagingen op het gebied van urenverantwoording:

  1. Variërende werkroosters: Transportbedrijven werken met flexibele werktijden, waardoor vaste roosters zelden het complete plaatje geven.
  2. CAO-regels en normeringen: Chauffeurs en ander personeel in de transportsector vallen onder specifieke CAO’s zoals de TLN CAO, waarin afwijkende regels voor nachtwerk, overuren en toeslagen gelden. Buitenlandse ritten brengen ook nog eens andere regelgeving met zich mee. 
  3. Diverse databronnen: Urenregistratie gebeurt vaak met behulp van verschillende systemen zoals boordcomputers, tachografen, apps, en fleetmanagementsystemen. Deze bronnen moeten allemaal samenkomen voor een complete urenverantwoording.
  4. Handmatige correcties en afwijkingen: Het komt regelmatig voor dat de geregistreerde uren niet direct overeenkomen met de werkelijkheid. Denk aan gemiste pauzes, te vroeg of te laat aangemelde diensttijden, of speciale omstandigheden zoals files.

Hoe PayHours de urenverantwoording stroomlijnt.

PayHours pakt deze uitdagingen aan door een gestroomlijnd, geautomatiseerd proces voor urenverantwoording te bieden, waarbij data uit meerdere bronnen samenkomen en flexibel verwerkt worden volgens de juiste regels.

1. Automatische registratie van uren

De software kan uren registreren vanuit diverse bronnen zoals:

  • Boordcomputers
  • Digitale tachografen
  • Fleetmanagementsystemen
  • Apps en handmatige invoer
  • Tijdregistratie systemen (bijv. in kantoren en magazijnen)

Dit maakt PayHours bijzonder geschikt voor mixed fleet bedrijven, waar verschillende typen voertuigen en technologieën worden gebruikt.

2. Flexibele rekenregels en CAO’s

Een van de sterkste punten van PayHours is het gebruik van flexibele rekenregels die specifiek afgestemd zijn op verschillende CAO’s, zoals de TLN CAO, maar ook buitenlandse en zelfs bedrijfsspecifieke afspraken. Dit betekent dat de software ingericht kan worden om rekening te houden met:

  • Overuren
  • Nacht- en weekendtoeslagen
  • Afwijkende werktijden
  • Ploegendiensten
  • Zelf in te richten opvallendheden

3. Nauwkeurige urenverantwoording en salarisuitbetaling

Door de automatische koppeling van uren aan specifieke CAO-regels en bedrijfsnormen zorgt PayHours ervoor dat er geen fouten worden gemaakt in de urenverantwoording. De software kan bijvoorbeeld automatisch pauzes verrekenen, afwijkingen signaleren, en normeringen toepassen. Dit alles zorgt voor een correcte berekening van gewerkte uren, waardoor fouten in de salarisverwerking worden geminimaliseerd.

4. Management by exception

Een belangrijke functionaliteit van PayHours is de “Management by Exception“-benadering. Dit houdt in dat de software alleen melding maakt van afwijkingen in de urenregistratie, zoals onvolledige gegevens of afwijkingen van de norm, zodat managers en HR niet handmatig elk detail hoeven te controleren. Dit bespaart enorm veel tijd en zorgt voor een efficiëntere verantwoording.

5. Pauzestaffels en automatische correcties

Een vaak voorkomende fout in urenverantwoording is het niet correct verrekenen van pauzes. PayHours biedt de mogelijkheid om pauzestaffels in te richten, waarbij pauzes automatisch worden verrekend op basis van de duur van de werktijd of de locatie waar de werkzaamheden zijn verricht (bijv. GPS-positie). Dit kan worden aangepast naar de specifieke wensen van het bedrijf.

6. Rapportages en dashboards

Met PayHours kunnen gebruikers gedetailleerde rapportages en dashboards genereren die inzicht geven in de gewerkte uren, verlof, ziekteverzuim en meer. Deze rapporten kunnen per medewerker, team of afdeling worden gemaakt en bieden een duidelijk overzicht van de prestaties en urenverantwoording.

7. Integraties met salaris- en HR-systemen

De software biedt uitgebreide API-koppelingen met andere systemen zoals Afas, waardoor de verwerkte uren automatisch kunnen worden doorgestuurd naar salaris- en HR-systemen. Dit zorgt voor een naadloze integratie en voorkomt dubbele invoer.

 

Voordelen van PayHours voor de transport sector

  • Tijdwinst: Dankzij de automatische registratie en verwerking van uren kunnen bedrijven veel tijd besparen op handmatige taken.
  • Kostenbesparing: Door fouten in de urenverantwoording te minimaliseren en efficiëntie te verhogen, besparen bedrijven op operationele kosten.
  • Naleving van wetgeving: PayHours zorgt ervoor dat bedrijven altijd voldoen aan de geldende CAO’s en arbeidswetgeving, wat boetes en juridische problemen voorkomt.
  • Inzicht en controle: Met dashboards en rapportages biedt PayHours realtime inzicht in de uren van werknemers, wat managers helpt om betere beslissingen te nemen.

Ontdek PayHours vandaag.

PayHours biedt een betrouwbare, flexibele en gebruiksvriendelijke oplossing voor de complexe uitdaging van urenverantwoording in de transportsector. Met automatische koppelingen, slimme workflows en krachtige integraties, stroomlijnt PayHours het volledige proces van urenregistratie tot salarisverwerking, en zorgt het voor een foutloos en efficiënt systeem dat bedrijven tijd en geld bespaart​​.

Korte vraag?

Vraag een demo aan.

We leggen graag uit hoe YourSoft jouw bedrijf verder kan helpen in een vrijblijvende demo van pakweg 60 minuten. Vragen? Geen probleem.